pitná voda

Z TSENZ
Prejsť na: navigácia, hľadanie

Je voda v jej pôvodnom stave alebo po úprave určená na pitie, varenie, prípravu potravín alebo na iné domáce účely bez ohľadu na jej pôvod a na to, či bola dodaná z rozvodnej siete, cisterny alebo ako voda balená do spotrebiteľského balenia a voda používaná v potravinárskych podnikoch pri výrobe, spracovaní, konzervovaní alebo predaji výrobkov alebo látok určených na ľudskú spotrebu (§17 ods. 1) zákona č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov).
V právnej úprave EÚ je pre pojem „pitná voda“ rovnocenný pojem „voda vhodná na ľudskú spotrebu“.
Kontrola kvality pitnej vody a jej zdravotná bezpečnosť sa určuje prostredníctvom súboru 83 ukazovateľov kvality vody, reprezentujúcich fyzikálne, chemické, biologické a mikrobiologické vlastnosti vody. Ukazovatele kvality pitnej vody sú definované nariadením vlády SR č. 354/2006 Z. z., doplnený nariadením vlády SR č. 496/2010 Z.z., ktorým sa ustanovujú požiadavky na vodu určenú na ľudskú spotrebu a kontrolu kvality vody určenej na ľudskú spotrebu.
Okrem úplného rozboru vody sa na kontrolu a získavanie pravidelných informácií o stabilite vodárenského zdroja a účinnosti úpravy vody, najmä dezinfekcie (ak sa vykonáva), biologickej kvality a senzorických vlastností pitnej vody vykonáva minimálny rozbor - vyšetrenie 29 ukazovateľov kvality vody podľa tab. Zoznam ukazovateľov, ktoré sú súčasťou minimálneho rozboru pitnej vody. Táto minimálna analýza sa vykonáva aj pri mimoriadnych odberoch, pri uvedení novej časti vodovodu do prevádzky, ak došlo k prerušeniu dodávky na viac ako 24 hodín a pred začiatkom sezónneho využívania verejného vodovodu alebo vodného zdroja určeného na hromadné zásobovanie.

Zoznam ukazovateľov, ktoré sú súčasťou minimálneho rozboru pitnej vody
P.č. Ukazovateľ P.č. Ukazovateľ
1. Escherichia coli 16. Farba
2. Koliformné baktérie 17. Dusičnany
3. Enterokoky (fekálne streptokoky) 18. Dusitany
4. Kultivovateľné mikroorganizmy pri 22 °C 19. Hliník
5. Kultivovateľné mikroorganizmy pri 37 °C 20. Voľný chlór
6. Bezfarebné bičíkovce 21. Chemická spotreba kyslíka manganistanom
7. Živé organizmy (okrem bezfarebných bičíkovcov) 22. Chuť
8. Vláknité baktérie (okrem železitých a mangánových baktérií) 23. Vodivosť
9. Železité a mangánové baktérie 24. Mangán
10. Mikromycéty 25. Pach
11. Mŕtve organizmy 26. Reakcia vody
12. Abiosestón 27. Zákal
13. Clostridium perfringens 28. Železo
14. Absorbancia (254 nm, 1 cm) 29. Teplota
15. Amónne ióny

Odkazy